Rozmiary jajek

Rozmiary jajekNa tej stronie znajdziesz tabele rozmiarów jajek. Jajko kurze, indycze, strusie, rybie, kacze lub gęsie, a pewnie znajdą się jeszcze inne. Takie mamy dostępne na rynku jajka – w Polsce natomiast najczęściej spożywamy i wykorzystujemy jajka kurze. Jajko jest bardzo często podstawowym filarem wielu potraw i wypieków. Głównie składa się z wody (74,8%), następnie z białka (10%), tłuszczu i węglowodanów. 100 g jajek ma około 147 kcal.

Rozmiary jajek

Tabela rozmiarow jajek

Zgodnie z ogólną klasyfikacją jaj i masy jaja klasyfikuje się i znakuje w następujący sposób:

RozmiarOpisWaga
S – smallmałelżejsze niż 53 g
M – mediumśrednieod 53 g do 63 g
L – largedużeod 63 g do 73 g
XL – extra largebardzo duże73 g i cięższe

Klasy jajek

A – jaj świeże
B – jaja drugiej klasy przeznaczone głównie dla przemysłu


W zależności od jakości jaja są podzielone na dwie klasy, do sprzedaży detalicznej są oznaczone tylko świeże jaja oznaczone A, te oznaczone B są przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego. Jaja i paczka są opatrzone numerem wskazującym sposób, w jaki chowane były kury nioski.

  • 0 – kury z rolnictwa ekologicznego
  • 1 – kury z wybiegu
  • 2 – kury z hodowli w salach
  • 3 – kury z klatek

Jakie jajka najczęściej znajdują się w supermarketach

W większości supermarketów znajdziesz 90% rozmiarów jaj – M i L.

Zobacz także tabele rozmiarów:

Od czego zależy wielkość jajka

Dwa czynniki mają bezpośredni wpływ na rozmiar jajka kurzego – rasa kury i jej wiek. Im starsza kura tym większe jajko. Wiadomo, że dodatkowy wpływ będą miały pośrednie czynniki jak pasza, miejsce chowu, itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button