Rozmiary jajek
Na tej stronie znajdziesz tabele rozmiarów jajek. Jajko kurze, indycze, strusie, rybie, kacze lub gęsie, a pewnie znajdą się jeszcze inne. Takie mamy dostępne na rynku jajka – w Polsce natomiast najczęściej spożywamy i wykorzystujemy jajka kurze. Jajko jest bardzo często podstawowym filarem wielu potraw i wypieków. Głównie składa się z wody (74,8%), następnie z białka (10%), tłuszczu i węglowodanów. 100 g jajek ma około 147 kcal.
Spis treści:
Tabela rozmiarow jajek
Zgodnie z ogólną klasyfikacją jaj i masy jaja klasyfikuje się i znakuje w następujący sposób:
Rozmiar | Opis | Waga |
---|---|---|
S – small | małe | lżejsze niż 53 g |
M – medium | średnie | od 53 g do 63 g |
L – large | duże | od 63 g do 73 g |
XL – extra large | bardzo duże | 73 g i cięższe |
Klasy jajek
A – jaj świeże
B – jaja drugiej klasy przeznaczone głównie dla przemysłu
W zależności od jakości jaja są podzielone na dwie klasy, do sprzedaży detalicznej są oznaczone tylko świeże jaja oznaczone A, te oznaczone B są przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego. Jaja i paczka są opatrzone numerem wskazującym sposób, w jaki chowane były kury nioski.
- 0 – kury z rolnictwa ekologicznego
- 1 – kury z wybiegu
- 2 – kury z hodowli w salach
- 3 – kury z klatek
Jakie jajka najczęściej znajdują się w supermarketach
W większości supermarketów znajdziesz 90% rozmiarów jaj – M i L.
Zobacz także:
- tabele rozmiarów Alpha Industries
- tabela rozmiarów dziecięcych
- tabele rozmiarów butów
- tabele rozmiarów koszul
Od czego zależy wielkość jajka
Dwa czynniki mają bezpośredni wpływ na rozmiar jajka kurzego – rasa kury i jej wiek. Im starsza kura tym większe jajko. Wiadomo, że dodatkowy wpływ będą miały pośrednie czynniki jak pasza, miejsce chowu, itp.