Najnowsze artykuły:

Rozmiary jajek

Rozmiary jajekNa tej stronie znajdziesz tabele rozmiarów jajek. Jajko kurze, indycze, strusie, rybie, kacze lub gęsie, a pewnie znajdą się jeszcze inne. Takie mamy dostępne na rynku jajka – w Polsce natomiast najczęściej spożywamy i wykorzystujemy jajka kurze. Jajko jest bardzo często podstawowym filarem wielu potraw i wypieków. Głównie składa się z wody (74,8%), następnie z białka (10%), tłuszczu i węglowodanów. 100 g jajek ma około 147 kcal.

Tabela rozmiarow jajek

Zgodnie z ogólną klasyfikacją jaj i masy jaja klasyfikuje się i znakuje w następujący sposób:

Stroje kapielowe

RozmiarOpisWaga
S – smallmałelżejsze niż 53 g
M – mediumśrednieod 53 g do 63 g
L – largedużeod 63 g do 73 g
XL – extra largebardzo duże73 g i cięższe

Klasy jajek

A – jaj świeże
B – jaja drugiej klasy przeznaczone głównie dla przemysłu

W zależności od jakości jaja są podzielone na dwie klasy, do sprzedaży detalicznej są oznaczone tylko świeże jaja oznaczone A, te oznaczone B są przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego. Jaja i paczka są opatrzone numerem wskazującym sposób, w jaki chowane były kury nioski.

  • 0 – kury z rolnictwa ekologicznego
  • 1 – kury z wybiegu
  • 2 – kury z hodowli w salach
  • 3 – kury z klatek

Jakie jajka najczęściej znajdują się w supermarketach

W większości supermarketów znajdziesz 90% rozmiarów jaj – M i L.

Zobacz także tabele rozmiarów:

Od czego zależy wielkość jajka

Dwa czynniki mają bezpośredni wpływ na rozmiar jajka kurzego – rasa kury i jej wiek. Im starsza kura tym większe jajko. Wiadomo, że dodatkowy wpływ będą miały pośrednie czynniki jak pasza, miejsce chowu, itp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.